Top

de tuinkabouter

De tuinkabouter


                         tuinkabouter met lantaarn

 

geschiedenis van de tuinkabouter

 

Met het plaatsen van een tuinkabouter in de tuin maak je eigenlijk een heel mooi gebaar. In het verleden waren mensen veel meer betrokken bij hun omgeving en afhankelijk van de natuur. Beschermgeesten hielpen om rampen en ongelukken af te weren en vele mythes en sagen over deze beschermgeesten zijn generaties lang doorverteld. 

In andere culturen worden nog steeds dagelijks offers gebracht in de vorm van wat eten of drinken om de beschermgeesten gunstig te stemmen. En het maken van afbeeldingen of beelden van deze beschermgeesten komt in alle culturen voor. De tuinkabouter is hier een goed voorbeeld van. 


                                                                                          tuinkabouter met kruiwagen

Het karakter van de tuinkabouter

 

Maar ook als je niet gelooft in onze beschermers is een kabouter een aanwinst voor je tuin. Van oudsher zijn het harde werkers en je ziet ze dan ook vaak met een emmer, een schep, een gieter of een kruiwagen. Maar de tuinkabouter is ook fervent natuurliefhebber dus kijk niet vreemd op als ze met een vogel spelen, in bomen klimmen of langs de waterkant eindeloos in de verte turen, peinzend over belangrijke levensvraagstukken.                 tuinkabouter

De tuinkabouter in zijn element

 

Een tuinkabouter herken je aan zijn lange baard en (meestal) rode puntmuts en hij heeft altijd een goede humeur. Hun oneindige wijsheid en eindeloze geduld maakt ze de ideale tuinvriend en hun sociale karakter maakt dat ze op hun best zijn in een groep.                                                          tuinkabouter met hoepel

Rien Poortvliet        

 

Als je alles wilt weten over de geschiedenis en alle aspecten uit het leven van de tuinkabouter zou je eigenlijk het boek van Rien Poortvliet moeten lezen: Leven en Werken van De Kabouter. Hierin wordt de geschiedenis van de kabouter en alle mythes over het leven en de gewoontes van de tuinkabouter verteld. Als je van kabouters houdt is dit zeker een aanrader.

 

                                                                           tuinkabouter op schommel

Geef eens een tuinkabouter kado

 

Een tuinkabouter kado geven wordt vaak gedaan op huwelijken of jubilea. Maar ook op verjaardagen of bij het vieren van een nieuw huis (en tuin) is een tuinkabouter een ideaal kado. Niet alleen voor de ontvanger leuk om te krijgen, maar ook heel leuk om te geven; je hebt altijd een origineel kado.