Top

Week van de vrede: boeddhisme

Het is de week van de vrede. Hierbij staan we even stil bij hoe belangrijk vrede eigenlijk is. Dat we mogen leven in een land waar geen oorlog is en waar we vredig en gelukkig kunnen leven. Het boeddhisme is een vreedzaam geloof, hierbij zijn innerlijke rust en behulpzaamheid erg belangrijk. Een wijze Boeddha zei ooit: “Eén kaars kan duizenden andere kaarsen aansteken zonder haar levensduur te verkorten.” Een mooie gedachte, waar we allemaal wat van kunnen leren.

Innerlijke vrede

Volgens het boeddhisme is vrede meer dan alleen een oorlog vrij gebied. Ultieme vrede kun je creëren door in contact te komen met je innerlijke zelf. Dit kun je het beste doen door meditatie en je medemens te helpen. Pas als de geest tot rust is gekomen kun je zelf vreedzaam leven. Karaktereigenschappen als: behulpzaamheid, vrijgevigheid, vriendelijkheid en verdraagzaamheid zijn daarom ook erg belangrijk in het boeddhistische geloof. Het klinkt misschien allemaal een beetje zweverig, maar bij het boeddhisme geldt: wie goed doet, goed ontmoet.

Gautama Boeddha

Gautama Boeddha is een van de belangrijkste Boeddha’s uit het boeddhisme. Hij ging opzoek naar de ultieme waarheid. Hij kon moeilijk begrijpen dat er zoveel oorlog en lijden was in de wereld en wilde een antwoord op de grote ‘waarom?’ vraag. Uiteindelijk sloot hij vrede met zijn innerlijke geest en toen ervaarde hij de ultieme verlichting. Dankzij meditatie werd hij een met de aarde en kon hij zijn kennis en ervaring delen met de wereld. Mensen haalde vaak een boeddhabeeld van deze Boeddha in huis om voor innerlijke rust en geluk.

Zelf vrede sluiten

Je kunt ervoor kiezen om net als de Gautama Boeddha afstand te doen van al je bezittingen en je leven volledig te wijten aan meditatie en het begrijpen van de zin van het leven. Dit is misschien niet echt realistisch en daarom zijn er ook nog andere manieren om vrede te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld een mooi boeddhabeeld in je huiskamer of tuin zetten. Door af en toe even stil te staan bij vrede en een paar keer diep adem te halen kom je al een heel eind. En natuurlijk kan het ook nooit kwaad om je medemens te helpen.

Lees hier meer over Boeddha's of een van de andere onderwerpen.