Top

De 5 grootste fabels & feiten over Boeddha's

Er gaan veel verhalen de rondte over boeddhabeelden. Mag je namelijk wel een boeddha voor jezelf kopen of is dit uit den boze? En dan is er ook nog het fabeltje over het eerste beeld krijgen, het tweede kopen en het derde beeld stelen. Kortom er zijn tal van verhalen, hoogtijd om eens even goed uit te zoeken wat feiten en wat fabels zijn bij het kopen van een Boeddha.

Een Boeddha mag je nooit voor jezelf kopen: Fabel

Dit is grote onzin. Bij het kopen van een boeddhabeeld gaat het om de intentie. Als jij een boeddhabeeld met goede intentie koopt, bijv. om je huis een spirituele make-over te geven, dan kan dat helemaal geen kwaad. Natuurlijk mag je een Boeddha ook altijd geven, dat maakt het misschien wel extra leuk. Waar dit verhaal precies vandaan komt, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Vaak werd dit fabeltje als smoes gebruikt zodat toeristen meer souvenirs kochten.

Een boeddhabeeld dat niet door een monnik is gemaakt brengt geen geluk: Fabel

Uiteraard heeft een boeddhabeeld dat wél door een monnik is gemaakt meer symbolische waarde dan een fabrieksproduct. Dat wil echter niet zeggen dat een ander boeddhabeeld geen geluk zou brengen. Het gaat wederom om de intentie en het geloof. Als jij gelooft dat iets geluk brengt dan zal je zien dat je er meer geluk van ervaart. Daarom is het onzin dat een Boeddha persé door een monnik gemaakt moet zijn.


Een boeddhabeeld brengt altijd geluk: Feit

Het is geen geheim dat een boeddhabeeld geluk brengt. Onder welke omstandigheden dan ook, een boeddha is altijd een teken van geluk en dus nooit van ongeluk. Sommige bronnen beweren dat er ook valse boeddha’s in omloop zijn. Deze zouden ongeluk en tegenslag met zich mee brengen. Dit is echter een grote leugen! Bij een Boeddha beeld gaat het namelijk om een positief gevoel en daarom zou een boeddha altijd geluk brengen.

Krijgen, kopen, stelen: Fabel

Een ander verhaal maakt het allemaal nog ingewikkelder: je moet de eerste Boeddha krijgen, de tweede kopen en de derde Boeddha stelen. Nu gaan wij zeker niet mensen aanmoedigen om een boeddhabeeld te stelen, maar dat is gelukkig ook niet nodig. Volgens verschillende hooggeleerden op het gebied van boeddhisme is dit de grootste fabel van allemaal. In het boeddhisme is ‘karma’ een zeer belangrijk onderwerp en een Boeddha stelen is niet bepaald goed voor je karma.

Een Boeddha verliest zijn kracht buiten boeddhistisch gebied: Fabel

Over de hele wereld wonen boeddhisten, zowel in Azië als in Europa. Als jij dus een boeddhabeeld van bijvoorbeeld Thailand meeneemt naar Nederland zal niet ineens de kracht verloren gaan. Een verhaal dat wel soms wordt gebruikt. Mensen die dit verhaal de wereld in hebben geholpen vinden dat het boeddhisme iets heiligs is en dat boeddhabeelden dus niet zomaar overal mogen staan. Men is dan bang dat het religieuze symbool verloren gaat.

Conclusie

Bij het kopen van een Boeddha gaat het voornamelijk om
gevoel en intentie. Je zoekt een boeddhabeeld zorgvuldig uit en geeft het vervolgens weg met een bepaalde intentie. Dit kan voor zowel jezelf zijn als voor een ander. Dat maakt verder helemaal niet uit. Zolang jij gelooft dat een boeddha beeld geluk en wijsheid met zich meebrengt is er niks om je zorgen om te maken.