Top

Dit moet je weten over boeddhabeelden

Er valt genoeg te leren over boeddhabeelden en daarom hebben wij een aantal leuke feitjes voor je onder elkaar gezet. Hier vind je de oorsprong van de boeddha's, bekende boeddhabeelden, maar ook de verschillende soorten boeddhabeelden die je kunt vinden op Beeldenkado.nl. Lees dus snel verder en kijk hoeveel jij al wist over Boeddha's. boeddhabeeld

Oorsprong Boeddhabeelden

Siddharta Gautama was een groot leider die rond het jaar 500 voor Christus geboren is in Nepal en later leefde in India. Hij kreeg de titel Boeddha omdat hij op eigen kracht de ultieme waarheid, de Dhamma, heeft ontdekt en volledige verlichting heeft bereikt. Er zijn meerdere Boeddha’s geweest maar Gautama Boeddha wordt gezien als stichter van het Boeddhisme.

Boeddhabeelden vind je veel bij boeddhisten thuis en in tempels. Een boeddhist zal Boeddha eren door voor het boeddhabeeld te buigen met zijn handpalmen tegen elkaar en de duimen naar binnen gericht. Als je geen boeddhist bent hoeft dat niet en mag je ook gewoon genieten van de sereniteit en rust die er van boeddha uit gaat!

Beroemde Boeddhabeelden

boeddhabeeld Tian Tan Boeddha HongkongBoeddhabeeld Grote Boeddha van Leshan Buddharupa betekent in het Sanskriet ‘Boeddhabeeld’ of ‘model van Boeddha’s Het grootste zittende boeddhabeeld ter wereld in de open lucht is het enorme bronzen Boeddhabeeld Tian Tan Boeddha in Lantau, Hongkong, vlak bij het Po Lin klooster. De Grote Boeddha van Leshan in China is het grootste Boeddhabeeld uitgehouwen in een berg.


Verschillende kenmerken van een boeddhabeeld

Boeddhabeeld hoofd Het uiterlijk van Boeddha vertoont een aantal kenmerken. Elk boeddhabeeld heeft een knot of een punt in het haar, bedekt met kleine krulletjes als symbool van zijn hoge wijsheid en spiritualiteit. Alleen de lachende boeddha of Happy Buddha heeft een kaal hoofd, maar dat komt omdat dit beeld eigenlijk geen boeddha voorstelt maar een Chinese wijze. Alle traditionele boeddhabeelden zijn oorspronkelijk Indiase Boeddha’s.

De lange oorlellen die elk boeddhabeeld heeft wijst op de koninklijke afkomst. Een prins draagt zware oorbellen, al heeft hij deze afgelegd toen Boeddha een eenvoudig leven ging leiden. De stip op het voorhoofd van de boeddhabeelden, de urna, symboliseert de goddelijkheid.


Boeddhabeelden Shaolin

boeddhabeeld ShaolinBeelden van Shaolin monniken worden in de volksmond onder de boeddhabeelden geschaard, maar eigenlijk zijn het geen boeddha’s. Shaolin zijn boeddhistische monniken die al vanaf jonge leeftijd geschoold worden in traditionele zelfverdedigingskunsten. Deze traditie komt voort uit de gewoonte dat de monniken veel reisden om het boeddhisme te prediken maar veel overvallen werden onderweg. Om zichzelf te kunnen verdedigen ontwikkelden ze o.a. kung fu, een traditie die in de filmindustrie veelvuldig een rol speelt.

Handgebaren van de Boeddha


Elke boeddha onderscheidt  zich in betekenis door het handgebaar. In de boeddhistische leer is deze zeer belangrijk. Meestal zit een boeddhabeeld in lotuszit. 

Boeddhabeeld mudra verlichting
Bhumisparsha Mudra: het gebaar van de verlichting. Hierbij raakt de rechterhand de aarde aan en de linkerhand ligt met de handpalm maar boven in de schoot. Met dit gebaar roept Boeddha de aarde aan als getuige van zijn opperste verlichting.

Abhaya Mudra: het gebaar van de meditatie. Hierbij liggen beide handen in de schoot met de handpalmen naar boven als symbool van diepste meditatie.

boeddhabeeld shaolin mudra verering
Namaskara Mudra: het gebaar van de groet, gebed en verering. Hierbij worden beide handpalmen tegen elkaar gelegd. Boeddha’s maken dit gebaar niet omdat ze geen verering schuldig zijn aan anderen. Daarom zal een boeddhabeeld ook niet snel zo afgebeeld worden. Beelden van bijvoorbeeld Shaolin, (kind)monniken maken dit gebaar wel.

Mag je een boeddhabeeld voor jezelf kopen?

Er gaan veel verhalen over boeddhabeelden en dat je nooit voor je zelf een boeddhabeeld zou mogen kopen. Dat is absoluut een fabeltje! Een boeddhabeeld kopen doe je met liefde en gevoel. Sommigen zeggen zelfs dat het boeddhabeeld zijn eigen eigenaar uitzoekt. Laat je dus gewoon leiden door je gevoel.

Hoe dan ook: als je met zorg en liefde een boeddhabeeld uitzoekt maakt het niet uit of je het aan iemand anders of aan jezelf cadeau doet!
boeddhabeeld happy boeddha