Top

De drie soorten Boeddha's

Dikbuik/lachende boeddha

Deze Boeddha soort komt vanuit China. De naam zegt het al: het is een dikke, lachende Boeddha. Deze Boeddha is bijnaaltijd te vinden in een zittende houding. In China wordt deze Boeddha Pu-Tai genoemd. Pu-Tai-Ho-Shang was een Chinese zenmeester. Deze zenmeester was een hele gelukkige man die door China trok om de Boeddhistische leer te verspreiden. Hij werd vaak omringd door kinderen en stond bekend als zijn eindeloze gulheid en blijheid. Toen hij overleed werd hij vereerd als volksheld en de brenger van geluk.

Thaise Boeddha
De Thaise Boeddha is afkomstig uit India. Het verhaal van deze Boeddha begint bij Siddharta Gautama, de prins die alles had wat hij maar wilde. Hij werd beschermd door zijn vader, de koning. Op een dag verliet hij toch het paleis en zag hij de echte wereld. Toen besloot hij om het paleis te verlaten en opzoek te gaan naar het eeuwige geluk. Het was een lange reis door het land, maar op een dag vond hij het. Hij bereikte de staat van verlichting.

Het Boeddhisme is ook ontstaan door Siddharta Gautama. Door de leer die hij verspreidde en de verlichting die hij bereikte.

De Thaise Boeddha heeft een slank postuur en is vaak te vinden in een kleermakerszit. De Boeddha heeft lange oorlellen door het dragen van de zware adellijke sieraden. Ook heeft hij een knot op zijn hoofd. Deze staat centraal voor wijsheid en spiritualiteit.

Shaolin Boeddha
Ook deze Boeddha is afkomstig vanuit China. Shaolin betekend; jong bos. Deze betekenis is waarschijnlijk ook de reden voor de kinderlijkheid van het beeldje. Shaolin was een monnik en wijdde zijn leven aan de tempel. Hij beschermde de tempel tegen gevaren. Later is deze tempel naar hem vernoemd: de Shaolin-Tempel.