Top

Boeddhistische gebaren: de Mudra's

We hebben het al vaak over Boeddha’s en boeddhabeelden gehad. Wat opvallend is voor deze boeddhistische beeldjes is dat elke Boeddha uniek is. De houding van de benen en voeten kunnen anders zijn, maar nog belangrijker, ook de handen hebben allemaal een andere positie. Elk beeld heeft een eigen gebaar en elk gebaar heeft weer een eigen betekenis. Deze handgebaren worden ook wel Mudra’s genoemd. Hieronder lees je de belangrijkste mudra’s uit het boeddhisme en hun betekenis.

Bumipasha Mudra

Dit is het meest voorkomende symbool bij onze eigen boeddha’s. Het is het symbool van verlichting en dit gebaar komt van het eeuwen oude verhaal van een koning die zijn rijkdom opgaf om op zoek te gaan naar geluk. Na wekenlange meditatie ervaarde hij het moment van ultieme verlichting.

Bij dit gebaar rust de rechterhand op de schoot en ligt de linkerhand over de knie met de handpalm naar beneden. Vaak wordt ook de aarde aangeraakt om contact te maken met de aarde. Hier zie je hoe deze houding er precies uitziet.

Dharmachakra Mudra

Dit gebaar is vaak te zien bij grote Boeddha’s en bij tempels. Het gebaar staat voor het rad van de leer. Het rad symboliseert de volmaakte cirkel en deze is ook terug te zien op de Indische vlag. Vaak worden ook de hemelse boeddha’s afgebeeld in deze houding.

De duim en middelvinger maken een cirkel die het rad van de leer moet voorstellen. De handen worden voor de borst gehouden en de andere hand rust op de schoot. Een boeddhabeeld hoeft voor deze houding niet perse in de lotushouding te zitten. Deze Boeddha’s woorden ook vaak staand afgebeeld.

Namaskara Mudra

Dit gebaar kennen we allemaal! Het is het traditionele gebaar van de groet. Vaak wordt deze groet gebruikt in combinatie met het wordt ‘Namasté’ wat is afgeleid van de naam van deze houding. Deze Mudra wordt ook wel Anjali Mudra genoemd, dat komt omdat ‘Anj’ eren of vieren betekent.

Bij deze houding zijn de handen met de handpalmen tegen elkaar aangedrukt waar bij de vingertoppen naar boven wijzen. De handen worden op borsthoogte gehouden en vaak wordt er een subtiele buiging gemaakt bij het groeten.

Dhyana Mudra

Ten slotte hebben we nog de mudra van rust en meditatie. Het is een hele ontspannen houding en daarom wordt deze ook vaak gebruikt bij langdurige meditatie. Meditatie is in het boeddhisme heel erg belangrijk. Het is loskomen uit de hectische en vooral ook materialistische wereld en je terugtrekken in jezelf.

Bij deze houding draait het om ontspanning en daarom liggen de handen losjes op de schoot. De palmen wijzen naar boven en de benen zitten in de traditionele lotushouding.

Bekijk hier alle Boeddha’s en ontdek welke Mudra’s jij nu kan herkennen!